Minggu, 05 Desember 2010

Senarai Hokage

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, gelintar
Hokage (火影; "Bayang Pawaka") adalah gelaran yang diberikan kepada ketua ninja di kampung Konoha. Secara amnya, mereka adalah ninja terhebat di kampung mereka; walaupun kebiasaannya penerapan ideologi, sumbangan-sumbangan dan penglibatan mereka terhadap Konoha menjadi faktor yang menyumbang kepada pemilihan mereka sebagai Hokage.
Setakat ini sudah terdapat lima ninja yang telah dilantik sebagai Hokage di Konoha.
Setelah dilantik menjadi Hokage, mereka akan ditempatkan di sebuah bangunan bernama Pejabat Hokage; di mana di bahagian belakang bangunan tersebut terdapatnya sebuah Monumen Hokage iaitu bongkah gunung yang telah diukir dengan wajah-wajah Hokage. Pada permulaan siri ini, hanya terdapat empat wajah Hokage sahaja. Akan tetapi, sejak permulaan bahagian kedua ke semua wajah Hokage telah siap diukir pada permukaan gunung tersebut.

[sunting] Hokage Pertama

Harashima selaku Hokage Pertama
Hashirama Senju (千手柱間, "Senju Hashirama"), atau Shodai Hokage (初代火影) atau "Hokage Pertama" adalah pengasas kepada kampung Konoha, abang kepada Tobirama Senju atau Nidaime atau "Hokage Kedua", datuk kepada Tsunade atau Godaime dan Nawaki.
Harashima amat terkenal dengan kebolehannya untuk menggunakan teknik Mokuton (木遁, "Gaya Lepas Sifat Kayu"), satu kebolehan Kekkei Genkai yang menggabung dua teknik iaitu Doton (土遁, "Gaya Lepas Sifat Tanah") dan Suiton (水遁, "Gaya Lepas Sifat Air") bagi menghasilkan"kayu".

[sunting] Latar belakang

Harashima sebenarnya adalah ketua kepada Senju Ichizoku (千手一族, "Klan Senju"), yang merupakan sebuah kuasa tentera upahan dan klan ini juga merupakan salah satu di antara dua klan terkuat yang wujud ketika berlakunya Perang Dunia Ninja Pertama; menjadi pesaing utama kepada Uchiha Ichizoku (うちは一族, "Klan Uchiha") yang diketuai oleh Madara Uchiha. Persaingan di antara kedua-dua klan ini sangat hebat sehinggakan apabila sesuatu pihak mengupah klan Senju, maka satu pihak lagi akan mengupah klan Uchiha dan begitulah sebaliknya. Setelah muak terlibat dengan kancah peperangan, klan Senju mengemukakan satu perjanjian damai kepada puak Uchiha. Kedua-dua klan tersebut kemudiannya bersatu menjadi sebuah kuasa ninja terkuat yang tergolong dalam senarai Lima Kuasa Ninja Terbesar dan kesatuan mereka itu digelar Konohagakure.
Logo klan Senju
Tidak berapa lama kemudian, Madara telah meninggalkan Konoha atas alasan perbalahan yang berlaku berkaitan dengan polisi dan perundangan di Konoha. Madara tidak mendapat sokongan daripada klannya sendiri (pada asalnya Madara tidak setuju dengan perjanjian damai tersebut) dan semua ahli klannya menggelar Madara sebagai "raksasa" kerana tindakannya mengambil mata Sharingan milik adiknya sebagai suatu tindakan mementingkan diri. Konflik ini bertambah runcing dan kemudiannya mencetuskan kepada pertarungan di antara Harashima dan Madara yang berlaku di Lembah Penamat, di mana Harashima muncul sebagai pemenang. Untuk memperingati pertarungan tersebut, dua buah tugu gergasi berupa Harashima dan Madara telah dibina berdekatan dengan kawasan air terjun di situ.
Shodaime kemudiannya telah berjaya mengawal beberapa biju yang mana kemudiannya telah diagih-agihkan kepada beberapa perkampungan ninja sebagai tanda perdamaian dan bertujuan untuk mengimbangi kuasa ketenteraan di antara mereka. Ketika Harashima menjadi Hokage, dia telah mengalahkan Kakuzu setelah mendapat arahan daripada Takigakure untuk membunuhnya. Bagaimanapun, peperangan tetap berlangsung, apabila mengenangkan nasib yang bakal menimpa Konoha, Shodaime dan Nidaime pun mula melatih Hiruzen Sarutobi (猿飛ヒルゼン, "Sarutobi Hiruzen") yang bakal menjadi Sandaime (三代目火影, "Hokage Ketiga") kelak. Setelah mengasaskan Konoha, Harashima telah mati ketika terlibat dalam satu pertarungan dan telah menyerahkan jawatan Hokage kepada Tobirama.

[sunting] Personaliti

Harashima mempunyai karekter yang tenang, baik hati, penyayang dan mempunyai rasa kesetiaan yang tinggi. Dia menganggap ke semua penduduk di Konoha sebagai sebahagian daripada dirinya dan legasi dirinya menjadi asas kepada keperibadian semua ninja Konoha. Dia juga digambarkan sebagai seorang yang pintar dan berpandangan jauh, ini digambarkan dengan usahanya untuk melatih Hiruzen. Dia adalah orang pertama yang percaya bahawa semua ninja daun harus menunjukkan kesetiaan kepada satu sama lain dan kage seharusnya bersedia untuk menggadaikan nyawanya untuk menjaga keamanan kampung agar menjadi teladan kepada semua penduduk.

[sunting] Penglibatan

[sunting] Bahagian I: Babak Penaklukan Konoha

Hokage Pertama dan adiknya; Hokage Kedua telah "dihidupkan" semula oleh Orochimaru menggunakan Kuchiyose: Edo Tensei (口寄せ・穢土転生, "Seruan: Teknik Hidup semula") bagi digunakan ketika cuba menangani Hokage Ketiga sewaktu percubaan untuk menakluk Konoha bersama ninja-ninja dari Sunagakure dan Otogakure. Harashima berasa sedih kerana terpaksa berlawan dengan muridnya namun Orochimaru telah menggunakan satu teknik kuncian untuk menghilang memorinya secara paksa. Ketika pertarungan berlangsung, Harashima menunjukkan kerjasama yang erat dengan adiknya; Hokage Kedua dan telah memaksa Hokage Ketiga untuk menyeru Enma untuk membantunya. Hokage Pertama telah menunjukkan kehebatan teknik Mokuton dan taijutsu yang dimiliknya. Kemudiannya, roh dan jiwanya telah dikurung oleh Hokage Ketiga ke dalam perut "Dewa Maut", bersama dengan roh dan jiwa adiknya; Hokage Kedua. Sebelum kesemua roh dan jiwanya disedut masuk ke dalam perut "Dewa Maut", dia telah meminta maaf kepada bekas anak muridnya di atas semua masalah yang telah ditimbulkan.

[sunting] Bahagian II: Babak Sasuke dan Sai

Telah didedahkan bahawa Orochimaru telah melakukan satu eksperimen yang melibatkan DNA Hokage Pertama; di mana dia telah mengimplan DNA tersebut ke dalam badan 60 orang subjek ujian. Orochimaru cuba menguasai teknik istimewa Hokage Pertama iaitu Mokuton dan juga kebolehannya untuk mengawal biju. Proses ini kemudiannya menghasilkan Tenzo (kemudiannya diberikan nama samaran Yamato). Akan tetapi, Orochimaru telah kehilangan rekod ujian tersebut dan tidak mengetahui bahawa seorang daripada subjek-subjek ujian tersebut telah terselamat.

[sunting] Keupayaan

Hashirama telah dinobatkan oleh Madara dan beberapa ninja Jounin dari Konoha sebagai seorang ninja terhebat ketika zamannya (walaupun bukan yang terhebat di dalam sejarah). Setiap ninja Konoha dan termasuklah Madara dan klannya sangat menghormati Hokage Pertama (ini adalah kerana hanya Madara dan klannya mampu menandingi kehebatan Hokage Pertama).
Kehebatannya terbukti apabila dia berjaya menewaskan Madara dan juga Kyubi (yang berada di bawah pengaruh Madara ketika itu) dalam beberapa siri pertarungan. Ini dianggap sangat menakjubkan kerana Madara merupakan pengguna Eternal Mangekyou Sharingan, sejenis bentuk sempurna Mangekyou Shraingan. Hanya dengan dapat menewaskan Kyubi sahaja sudah cukup memadai digelar seorang ninja "hebat" kerana Hokage Keempat telah terkorban ketika cuba menewaskan Kyubi. Bagaimanapun, sebenarnya kebolehan Hokage Pertama menggunakan mokuton membolehkannya mengawal Kyubi sebagaimana Madara namun bukan dari segi mengalahkannya. Hokage Pertama juga pernah menewaskan Kakuzu suatu ketika dahulu. Ketika mayatnya diseru oleh Orochimaru untuk digunakan bagi melawan Hokage Ketiga, dia telah menunjukkan skil di dalam ke semua aspek tempur bagi ninja. Sebagai contoh, dia mampu menggunakan taijutsu sekuat Hokage Ketiga (Hokage Ketiga adalah pakar taijutsu) dan dia juga mampu menggunakan genjutsu yang kuat sehinggakan tidak mampu dielakkan oleh Hokage Ketiga (Hokage Ketiga juga adalah pakar genjutsu). Imbasan kembali ketika pertarungannya dengan Madara menunjukkan dia juga mampu menggunakan teknik seruan dan pengguna senjata yang hebat; mampu menyeru pelbagai senjata menggunakan skrol.
Hokage Pertama terkenal kerana kebolehan menggabungkan teknik doton (tanah) dan teknik suiton (air) bagi menghasilkan perubahan baru yang dinamakan mokuton bagi menghasilkan "kayu". Hokage Pertama menukarkan chakranya kepada "sumber nyawa" dan membolehkannya mencipta pokok yang mampu tumbuh dengan kadar saiz yang besar, memanipulasikannya kepada pelbagai bentuk dan menggunakannya ketika bertempur. Ada yang mengatakan bahawa kebolehannya tersebut telah digunakan untuk mencipta landskap dan asas kepada pembentukan kampung Konoha. Kebolehan tersebut nyata suatu yang unik kepada dirinya kerana adiknya; Hokage Kedua dan cucunya; Tsunade tidak memiliki kebolehan yang sama walaupun mempunyai kebolehan memanipulasikan chakra pada peringkat yang tinggi.
Hanya Yamato, satu-satunya bahan "eksperimen" yang terselamat memiliki kebolehan unik ini setelah disatukan dengan gen Hokage Pertama dalam satu ujikaji yang dilakukan oleh Orochimaru. Yamato menyatakan bahawa penggunaan teknik tersebut hanya pada tahap sederhana jika dibandingkan dengan kebolehan asal Hokage Pertama. Bagaimanapun, Yamato dilihat mampu menggunakan teknik asas air dan tanah dengan baik sekali. Keupayaan Hokage Pertama yang sangat dikagumi oleh Orochimaru adalah keupayaannya mengawal kuasa nyawa dan kuasa semulajadi di persekitarannya. Melalui kebolehan ini, ia membolehkan Hokage Pertama mempengaruhi makhluk yang dicipta daripada kuasa semulajadi seperti biju dengan mengawal dan menekan kuasa chakra biju-biju tersebut. Menurut Madara, suautu ketika dahulu Hokage Pertama memiliki beberapa biju di bawah kawalannya yang mana kemudiannya diserahkan kepada beberapa kampung ninja besar untuk mengimbangi kuasa di antara mereka. Kebolehan dan kuasa mengawal biju ini ditingkatkan lagi dengan bantuan oleh sebentuk rantai yang diperbuat daripada kristal yang mengandungi chakra, namun bagaimana ia berfungsi tidak diketahui.
Hokage Pertama juga diketahui mempunyai pengetahuan dan kemahiran menggunakan skrol dan diketahui menggunakan banyak jutsu-jutsu yang mana ia mungkin telah dikongsikan kepada Hokage Ketiga.

[sunting] Trivia

  • Rantai yang asalnya dipakai oleh Tsunade kemudian diberikan kepada Naruto, sebenarnya milik asal Hokage Pertama.
  • Walaupun diketahui Hokage Pertama memiliki kebolehan dalam penggunaan teknik mokuton, tetapi dia lebih banyak dan suka menggunakan teknik taijutsu ketika bertarung dengan Hokage Ketiga.
  • Dikatakan bahawa kebolehan Hokage Pertama untuk mengawal biju adalah diinspirasikan oleh kebolehan Madara untuk mengawal Kyubi di mana ia dianggap sebagai penyekat kepada kebolehan Madara tersebut.

[sunting] Hokage Kedua

Tobirama selaku Hokage Kedua
Tobirama Senju (千手扉間, "Senju Tobirama") juga digelar sebagai Hokage Kedua (二代目火影, "Nidaime Hokage") atau "Bayang Pawaka Kedua". Dia merupakan adik bongsu kepada Harashima atau "Hokage Pertama", nmerupakan datuk saudara kepada Tsunade dan Nawaki. Seperti abangnya, dia juga merupakan sebahagian daripada anggota klan Senju Ichizoku (千手一族, "Klan Senju"). Selain itu, Tobirama juga pernah menjadi guru dan ketua pasukan kepada Pasukan Tobirama yang telah dibubarkan. Tobirama sangat terkenal dengan kebolehannya untuk menggunakan teknik Suiton (水遁, "Gaya Lepas Sifat Air") berperingkat tinggi tanpa perlu berada di tempat yang berhampiran dengan sumber air.

[sunting] Latar belakang

Tobirama merupakan adik kepada Harashima dan merupakan salah seorang ahli klan Senju Ichizoku. 80 tahun sebelum bermulanya era masa kini, dunia sedang bergolak dengan perang dan klan ninja tidak lain hanya berfungsi sebagai suatu kuasa askar atau pembunuh upahan. Oleh kerana abangnya, klan Senju seringkali diupah untuk melakukan sesuatu tugas dan ini menyebabkan pihak mush mengupah satu lagi klan iaitu Uchiha Ichizoku (うちは一族, "Klan Uchiha") selaku pesaing mereka. Namun begitu, Harashima akhir berpendapat bahawa peperangan adalah tidak menguntungkan dan telah membuat satu perjanjian damai dengan Klan Uchiha. Walaupun Madara Uchiha menyetujui perkara tersebut, namun atas desakan seluruh ahli klannya membuatkan dia terpaksa akur dalam tidak rela.
Persekutuan di antara Klan Senju dan Klan Uchiha membuat pakatan dengan ketua feudal di Negara Api dan Tobirama bersama abangnya; Harashima dan Madara telah mengasaskan Konohagakure. Mereka telah mencadangkan dan membantu agar setiap negara memiliki kampung ninja mereka sendiri dan ini mengakibatkan banyak klan-klan kecil yang lain bergabung membentuk suatu pakatan. Perkara ini telah mengakibatkan peperangan berkurangan dan akhirnya tamat. Namun, keupayaan kuasa ketenteraan setiap dari mereka masih dikekalkan melalui pembentukan lima negara ninja terbesar selepas tamatnya peperangan dunia ninja pertama. Namun begitu, amsih terdapat sedikit pertelingkahan dalaman di antara Klan Senju dan Klan Uchiha. Selepas pertarungan di antara Harashima dan Madara, penduduk Konoha beranggapan bahawa semua ini berpunca daripada Klan Uchiha yang cuba memberontak. Namun begitu, Harashima tidak memperdulikan semua yang diberitakan kepadanya.
Di ketika inilah juga, Tobirama telah membentuk pasukannya sendiri iaitu Pasukan Tobirama yang terdiri daripada Hiruzen Sarutobi yang bakal menjadi Hokage Ketiga, Homura Mitokado dan Koharu Utatane yang kemudiannya menjadi dua orang penasihat khas di dalam kounsil di Konoha.
Peperangan kadangkala masih berlaku dan memikirkan perkara ini masih berlanjutan, Harashima telah menyerahkan gelaran Hokage kepada Tobirama yang kemudiannya digelar Hokage Kedua (Tobirama kemudiannya menyerahkan gelaran tersebut kepada anak muridnya; Hiruzen Sarutobi untuk menjadi Hokage Ketiga) .
Setelah menjadi Hokage, Tobirama telah menyerahkan satu jawatan khas kepada Klan Uchiha sebagai tanda kepercayaannya. Tobirama menyerahkan kuasa mentadbir Pasukan Polis Konoha. Bagaimanapun, (menurut Madara) ini adalah bertujuan untuk menutup tujuan sebenar yang mahukan klan Uchiha menjauhi urusan pentadbiran di Konoha dan meletakkan mereka di bawah pengawasan yang ketat melalui unit ANBU.
Seperti abangnya, Tobirama juga seorang yang setia kepada Konoha dan percaya dengan kuat kepada keamanan. Dia kemudiannya telah mengorbankan diri di dalam peperangan dan menyerahkan gelaran Hokage kepada murid kesayangannya iaitu Hiruzen Sarutobi.

[sunting] Bahagian I

[sunting] Babak penaklukan Konoha

Tobirama dan abangnya; Harashima telah "dihidupkan" semula oleh Orochimaru menggunakan Kuchiyose: Edo Tensei (口寄せ・穢土転生, "Seruan: Teknik Hidup semula") bagi digunakan ketika cuba menangani Hokage Ketiga sewaktu percubaan untuk menakluk Konoha bersama ninja-ninja dari Sunagakure dan Otogakure. Sama seperti abangnya, dia turut berasa sedih kerana terpaksa berlawan dengan muridnya namun Orochimaru telah menggunakan satu teknik kuncian untuk menghilang memori mereka secara paksaan. Ketika pertarungan berlangsung, Tobirama menunjukkan kerjasama yang erat dengan abangnya; Hokage Pertama dan telah memaksa Hokage Ketiga untuk menyeru Enma untuk membantunya. Hokage Kedua telah menunjukkan kehebatan teknik Suiton dan taijutsu yang dimiliknya. Kemudiannya, roh dan jiwanya telah dikurung oleh Hokage Ketiga ke dalam perut "Dewa Maut", bersama dengan roh dan jiwa abangnya; Hokage Pertama. Sebelum ke semua roh dan jiwanya disedut masuk ke dalam perut "Dewa Maut", dia telah meminta maaf kepada bekas anak muridnya di atas semua masalah yang telah ditimbulkan.

[sunting] Babak sampingan animasi

Ketika siri animasi sampingan Negara Teh disiarkan (Tea country filler arc), telah dinyatakan oleh seorang bekas ninja Jonin Konoha iaitu Rokusho Aoi bahawa Tobirama memiliki sebilah pedang tenaga yang boleh dimasukkan dengan sesuka hati ke dalam hulunya dipanggil Pedang Dewa Petir (雷神の剣, "Raijin no Ken") atau "Pedang Raijin".
Anak murid Aoi, Morino Idate mencuri pedang tersebut dan menyerahkan pedang itu kepada Aoi dengan harapan dia dapat menjadi seorang Chunin. Aoi mendakwa bahawa pengguna "Pedang Raijin" adalah kebal dalam mana-mana pertarungan. Naum, ia telah dibuktikan salah apabila pedang tersebut boleh dipatahkan dan dimusnahkan seperti pedang yang biasa seperti yang ditunjukkan dalam bahagian akhir babak sampingan siri animasi tersebut akibat serangan Rasengan dan Chidori yang masing-masing dilakukan oleh Naruto dan Sasuke.

[sunting] Keupayaan

Hokage Kedua amat dikenali kerana kebolehannya menggunakan teknik Suiton iaitu Teknik Gaya Lepas Sifat Air dan mampu menghasilkan pelbagai jutsu hebat tanpa memerlukan dirinya berada berdekatan dengan sebarang sumber air. Namun begitu, terdapat spekulasi yang mengatakan bahawa Hokage Kedua mengumpulkan wap-wap air disekitarnya bagi menjana ke semua teknik yang digunakan. Mesti diambil eprhatian bahawa sekiranya ini merupakan suatu yang benar, maka ia melibatkan suatu kawasan yang besar bagi menyerap wap-wap air tersebut sekiranya ingin menghasilkan air yang banyak. Jika ini berlaku, ia boleh dianggap suautu keupayaan yang hebat sama seperti menghasilkan sumber air daripada ketiadaan.
Kebolehannya dalam menggunakan teknik Suiton di peringkat yang tinggi diperhebatkan lagi dengan kebolehannya untuk menggunakan teknik tersebut tanpa perlu mengunakan tanda ikatan tangan yang kompleks. Contohnya; Gaya Lepas Sifat Air: Letupan Naga Air secara umumnya memerlukan sebanyak 42 kombinasi tanda ikatan tangan (kombiansi terbanyak pernah dilihat dalam siri Naruto), namun Tobirama hanya memerlukan hanya satu bentuk ikatan tangan sahaja untuk emnghasilkan teknik yang sama.
Ketika pertarungan dengan Hokage Ketiga, Tobirama juga memperlihatkan kehebatannya dalam pertempuran jarak dekat seperti Taijutsu dan Genjutsu (animasi sahaja) dan berpasangan dengan serasi bersama abangnya; Hokage Pertama. Di dalam babak animasi ketika pertarungan bersama Hokage Ketiga, Tobiraam telah menunjukkan keupayaannya untuk memanipulasikan air bagi menghasilkan letupan air dan serangan air yang berbentuk "sesungut" untuk menjatuhkan pihak lawan.

[sunting] Trivia

  • Tobirama adalah adik kepada Hokage Pertama,mengajar Hokage Ketiga dan merupakan datuk saudara kepada TSunade (Hokage Kelima) dan adiknya Nawaki.

[sunting] Hokage Ketiga

Rencana utama: Hokage Ketiga
Sarutobi selaku Hokage Ketiga
Hiruzen Sarutobi (猿飛ヒルゼン, "Sarutobi Hiruzen") adalah Hokage Ketiga (三代目火影, "Sandaime Hokage") yang juga dikenali sebagai "Bayang Pawaka Ketiga". Nama beliau diambil bersempena nama Sarutobi Sasuke yang bermaksud "melompat seperti monyet" dan ini diperkuatkan lagi dengan keboelhannya untuk menyeru Raja Monyet Enma. Hokage Pertama juga turut menggelarkan Sarutobi sebagai "Monkey" (サル, Saru). Pada asalnya, Masashi Kishimoto ingin mengaitkan Sarutobi dengan tema "anjing" tetapi dia melihat idea tersebut sebagai suatu yang "pelik". Kebanyakkan aspek dan karakteristik yang dimiliki Sarutobi diambil daripada dongeng China "Pengembaraan ke Barat". Raja Monyet Enma yang diseru olehnya juga memiliki banyak persamaan dengan Sun Wu Kong (Raja Monyet) dan senjata yang digunakan oleh Sarutobi juga seakan-akan senjata yang dimiliki oleh raja monyet tersebut iaitu sebatang tongkat sakti.

[sunting] Hokage Keempat

Minato selaku Hokage Keempat
Nama sebenar beliau ialah Namikaze Minato atau dikenali sebagai Yondaime. Isteri beliau ialah Uzumaki Kushina.Juga dikenali sebagai 'Kilat Kuning Konoha'(konoha yellow flash).Kerana mampu pergi ke mena dengan sekelip mata Beliau ialah seorang ninja yang amat berani dan telah mengurung Kyubbi dalam Naruto. Beliau dikatakan ialah ninja terhandal yang pernah dilahirkan oleh Konoha dan negara Api. Sebelum mengurung Kyubi dalam tubuh Naruto, Yang Keempat mengatakan bahawa dia tidak mahu Naruto dilihat sebagai bekas menyimpan semangat Kyubi, tetapi sebagai wira yang menyelamatkan Konoha daripada kemusnahan. Permintaan ini tidak dikabulkan oleh penduduk kampung. Beliau merupakan anak murid kepada Jiraiya dan guru kepada Hatake Kakashi, Uchiha Obito dan Rin.
Yondaime mempunyai banyak ciri yang sama dengan Naruto. Mereka berdua memiliki rambut berwarna kuning dan kumpulan darah yang sama (B). Ini kerana Minato sebenarnya adalah ayah kepada Naruto bersama isterinya yang berasal dari negara perolakan (Uzumaki Kushina)tetapi personalitinya jauh berbeza daripada Naruto. Beliau seorang yang tenang dan tegas seperti yang di katakan oleh gurunya Jiraiya. Naruto lebih menyerupai sifat ibunya manakala rupanya lebih kepada ayahnya. Uchiha Itachi pernah menggelar Naruto sebagai 'peninggalan' Yondaime. Tambahan pula, sebelum Jiraiya menolak Naruto ke dalam gaung supaya Naruto boleh menyeru kuasa Kyubi, Jiraiya berkata, "Harap maaf, Yang Keempat." Setakat ini, nama sebenar, sejarah hidup dan hubungan kekeluargaan dengan mana-mana watak tidak didedahkan.
Yondaime telah mencipta beberapa teknik yang hebat seperti 'Hiraishin no Jutsu, 飛雷神の術' (Jurus Dewa Guruh Terbang) dan 'Rasengan'. Jurus terakhir tersebut sebenarnya belum lengkap; Yondaime berhajat untuk menggabungkan jurus ini dengan elemen chakranya tetapi tidak sempat kerana telah terkorban setelah mengurung Kyubi dengan Shiki Fuujin

[sunting] Hokage Kelima

Rencana utama: Tsunade
Tsunade - Hokage Kelima
Tsunade ialah bekas pelajar kepada Hokage Ketiga. Tsunade dan bekas rakan sepasukannya, Jiraiya dan Orochimaru dikenali sebagai 'Tiga Lagenda' (Tensai Sannin). Gelaran 'puteri' selalu digunakan bersama dengan nama Tsunade kerana dia merupakan cucu kepada Hokage Pertama.
Salah satu harta milik Tsunade yang bernilai ialah rantai yang dahulunya dipunyai oleh datuk Tsunade. Rantai tersebut dikatakan cukup mahal untuk membeli tiga buah gunung. Pada hari jadi adiknya, Nawaki yang kedua belas, Tsunade menghadiahkan rantai tersebut kepadanya dengan harapan Nawaki akan berjaya meraih nama Hokage. Keesokan harinya, Nawaki terkorban dalam satu pertarungan dan rantai tersebut pulang ke pangkuan Tsunade. Beberapa ketika kemudian, Tsunade jatuh cinta akan seorang lelaki bernama Dan yang juga bercita-cita untuk menjadi seorang Hokage. Sebagai tanda sokongan dan cintanya kepada Dan, Tsunade menghadiahkan rantai milik darwah datuknya kepada Dan. Tetapi, Dan juga terkorban dalam peperangan dan sekali lagi memulangkan rantai tersebut kepada Tsunade.
Kematian Nawaki dan Dan meninggalkan impak yang sangat besar kepada Tsunade; kematian Dan dan kegagalan Tsunade untuk menyelamatkan nyawanya menyebabkan Tsunade menghidap hemofobia (takut akan darah). Orang ramai juga mula mempercayai bahawa sesiapa yang memiliki rantai Tsunade akan menemui maut dan dianggap telah disumpah. Maka, Tsunade turut hilang kepercayaan terhadap gelaran Hokage dan menganggap hanya si bodoh sahaja yang mahukan nama tersebut. Tsunade kemudiannya meninggalkan Konoha bersama-sama dengan anak saudara Dan, Shizune.
Tsunade memiliki kekuatan yang luar biasa. Kebolehan ini ialah hasil daya mengawal chakra Tsunade yang amat tinggi. Dengan mengumpul dan melepaskan chakra sebaik sahaja menyentuh sesuatu objek, dia boleh meningkatkan kekuatan fizikalnya sehingga mampu memecahkan batuan besar. Dia juga merupakan ninja perubatan yang mahir dan dapat merawat kecederaan parah yang selalunya akan membawa maut kepada mangsa. Tsunade telah mencipta 'Sōzō Saisei, 創造再生' (Kelahiran Semula Genesis), satu teknik yang membolehkan Tsunade menjana dan memulihkan semua luka pada penggunanya dengan membebaskan chakra yang dikumpulkan dalam tanda pada dahinya. Tetapi, jurus ini akan memendekkan jangka hayat Tsunade menyebabkan jurus ini hanya digunakan pada saat-saat kecemasan.
Walaupun dalam usia 100an, jurus 'Henge no Jutsu, 変化の術' (Teknik Peniruan) yang digunakan oleh Tsunade menyebabkannya kelihatan berumur di sekitar 20 tahun. Transformasi ini agak berbeza dengan transformasi biasa kerana perubahan fizikal pada Tsunade nampaknya kekal dan tidak dibengkalai apabila Tsunade dicederakan dalam pertarungan. Tsunade juga adalah seorang kaki judi yang selalu bernasib buruk. Maka, dia juga digelar 'Lagenda Kaki Judi Teruk' kerana keuntungan bersih yang diraih oleh pemain lawan. Apabila Tsunade benar-benar bernasib baik, dia melihat perkara tersebut sebagai alamat yang tidak baik. Biasanya, perkara yang tidak baik akan berlaku selepas itu. Simbol pada baju di bahagian belakang bermaksud judi () memandangkan Tsunade suka berjudi pada masa lapangnya.

Sabtu, 04 Desember 20103 mata kebanggaan clan Hyuuga, Rikudou-Sennin, dan Uchiha


byakugan

Sunday, February 21, 2010
Byakugan, Kebanggaan Klan Hyuuga

Cerita Naruto kali ini akan membahas tentang kekuatan Byakugan yang menjadi kebanggaan Klan Hyuuga. Seperti yang kita ketahui, bahwa kekuatan dari Jyuubi, Monster Chakra berekor 10 merupakan asal muasal dari kekuatan mata Sharingan dan Rinnegan. Lalu bagaimana dengan Byakugan..
Apakah Byakugan juga termasuk dari salah satu turunan dari kekuatan Jyuubi..? Berdasarkan cerita yang ada dikomik, disebutkan bahwa Klan Uchiha masih berasal dari Klan Hyuuga. Klan Hyuuga merupakan Klan tertua yang ada di Desa Konoha. Mereka mempunyai kemampuan untuk menggunakan Byakugan, kekuatan mata yang dapat melihat yang terdalam.
Tidak diketahui apakah kemampuan mata Byakugan masih bisa berkembang seperti mata Sharingan, tetapi satu hal yang pasti, Byakugan juga bisa diambil dan digunakan oleh ninja selain Klan Hyuuga. Perbedaannya, mata Byakugan bisa di non aktif kan oleh sang pengguna sedangkan mata Sharingan tidak.
Kekuatan mata Byakugan juga dimiliki oleh negara lain yaitu Kirigakure. Mereka memasang mata Byakugan pada seorang ninja bernama Ao, yang juga tangan kanan dari Mizukage. Ada pula negara lain yang ingin memperoleh kekuatan mata Klan Hyuuga, salah satunya adalah Kumogakure. Kumogakure mencoba untuk menculik Hinata untuk memperoleh Byakugan, akan tetapi aksi ninja Kumogakure tersebut berhasil diketahui oleh Ayah Hinata dan berujung pada kematian ninja tersebut.
Klan Hyuuga sendiri berusaha untuk menjaga rahasia mata Byakugan. Oleh karena itu, didalam klan Hyuuga terdapat dua golongan. Satu golongan Murni dan satunya lagi adalah mereka yang terpasang segel pada kepala mereka, seperti halnya yang dialami oleh Neji. Golongan tersebut berusaha untuk menjaga turunan Klan Hyuuga. Golongan ini jika mati maka segel tersebut akan memusnahkan kekuatan mata Byakugan.

rinnegan


RINNEGAN

Rinnegan
adalah mata terkuat yang pernah ada. Rinnegan pertama kali dimiliki
oleh pendiri dunia Ninja dan pencipta ninjutsu, Rikudou-Sennin. "Rinne"
sendiri berarti perputaran kehidupan, kematian, kebangkitan yang tak
pernah berakhir. Rinnegan memiliki pupil yang merupakan lingkaran
berlapis dan dapat mengontrol chakra musuh. Rinnegan diketahui dimiliki
oleh Pein, pemimpin Akatsuki.Rinnegan tidak dapat membuat pemakainya
buta tidak seperti sharingan. Malah rinnegan membuat Pein dapat
menguasai setiap teknik yang diajarkan oleh Jiraiya dulu, mahir dalam
menggunakan semua 6 tipe chakra, memiliki keahlian menggunalan ninjutsu
tipe apapun yang dia inginkan sejak berumur 10 tahun.Jika rinnegan
sedang digunakan,pada mata pemakainya nampak lingkaran berlapis.
Menurut cerita,Mata ini bisa mengubah si pemakai menjadi bentuk
lainnya(bukan bentuk aslinya).Pein yang mendapat mata ini sekarang
memakai tubuh temannya dulu.

sharinggan


SHARINGAN

Klan Uchiha adalah nama sebuah
klan ninja dalam serial manga dan anime Naruto. Hampir seluruh anggota
klan ini tewas di tangan Uchiha Itachi, kecuali Uchiha Sasuke, Uchiha
Obito, Uchiha Madara, dan Itachi sendiri.

Jurus klan Uchiha
adalah jurus tipe api, seperti Goukakyuu no Jutsu. Mereka juga memiliki
jurus garis keturunan khusus yang bernama Sharingan; sebuah jurus yang
bisa melihat gerakan musuh lebih cepat 3 detik sebelum kejadian.Serta
untuk meniru jurus-jurus lawan.Kakashi memiliki mata sharin'gan yang ia
dapatkan dari obito uchiha,sahabat kecilnya.karena itu ia dijuluki
kakashi "sang ninja peniru"

Klan Uchiha diketahui memiliki
kemampuan memanipulasi Jurus Mata / Doujutsu dan jurus ini adalah salah
satu dari 3 jurus Mata Terhebat seperti yang dikatakan oleh Jiraiya. 2
jurus lainnya adalah Byakugan dan Rinnegan.

alasan itachi tidak
menghabisi sasuke, karena ada beberapa alasan yang belum diketahui
kebenaranya:
1.itachi berniat menjadikan sasuke shinobi yang kuat,
dengan membunuh semua klan uchiha, maka sasuke akan bertekad membunuh
itachi, dan jika sasuke berhasil membunuh itachi ia akan berhasil
menguasai mangekyou sharingan.
2.karena ia dpengaruhi oleh madara
dengan shringan.

itachi sangat mengimpikan sharingan seperti madara.

Pemilik
Sharingan adalah para anggota keluarga Uchiha, kecuali Hatake Kakashi,
sharingan yang dimiliki kakashi didapat dari pemilik sharingan pertama
yaitu temannya yang tewas dalam pertarungan manghadapu ninja dari desa
iwagakure, Sharingan dapat meniru jurus-jurus dengan tepat, sejauh
jurus itu sesuai dengan kemampuan pemilik Sharingan. Pemilik Sharingan
juga dapat membuat ataupun menangkis dimensi Genjutsu. Pemilik
Sharingan antara lain adalah Uchiha Sasuke, Uchiha Itachi, Uchiha
Madara/Tobi, dan Hatake Kakashi.

Jenis Sharingan terkuat adalah
Mangekyou Sharingan, seperti dimiliki oleh Uchiha Madara, Uchiha
Itachi,Uchiha Sasuke, dan Hatake Kakashi. Untuk menaikkan level
Sharingan menjadi Mangekyou Sharingan, pemilik Sharingan harus membunuh
sahabat terdekatnya, walau terbukti ada cara lain untuk mendapatkannya.

Mangekyou Sharingan memiliki 3 jurus yaitu: Tsukiyomi, Amaterasu,dan Susano'o.

Tsukiyomi adalah jurus untuk menjebak lawan dalam dimensi lain yang dikendalikan oleh pemilik Mangekyou Sharingan tersebut.

Amaterasu adalah jurus api hitam (api dari neraka) yang melahap apapun yang dilewatinya.

Susano'o
adalah teknik yang akan memanggil "monster" yang akan selalu mengikuti
dan melindungi pemilik Mangekyou Sharingan tersebut. Semua serangan
akan ditangkis oleh monster Susano'o ini bahkan dapat menyerang dengan
pedang penyegelnya, Totsuka.

Walau begitu, penggunaan Mangekyou
Sharingan secara terus menerus akan mengakibatkan kebutaan mata. Hal
ini dapat diatasi dengan cara mengambil dan memakai bola mata Sharingan
milik saudara kandung. Pola Mangekyo Sharingan pada setiap orang
berbeda-beda bentuknya.syarat untuk mendapatkan bola mata magekyou
sharingan harus membunuh teman terdekat.

Senin, 12 April 2010


Misteri Pendiri AkatsukiMisteri Pendiri Akatsuki
Tobi mengklaim ia mendirikan Akatsuki. Begitu juga Nagato. Siapakah pendiri Akatsuki yang sesungguhnya ?
Yahiko pernah mendirikan organisasi berseragam mirip akatsuki apakah ini adalah cikal-bakal Akatsuki ?
Beberapa pendapat mengatakan Tobi/Madara beberapa argumen dikemukakan
  • Menurud arief yamanaka saat gagal mengendalikan kyuubi utk menghancurkan konoha dia melarikan diri dan bersembunyi. mungkin saja sejak saat itu dia membentuk akatsuki, sebagai tambahan Madara pernah bekerjasama dgn Kakuzu utk membunuh Shodaime hokage.
  • dulu sekali pein pernah bilang bahwa sebenarnya masih ada 1lg orang diatas pein yg lebih berkuasa dalam akatsuki,hanya saja dia gak nyebutin siapa orangnya. tp skrng semuanya sudah jelas….
  • organisasi yang dibentuk Yahiko berbeda dengan akatsuki, organisasi yg dibuat yahiko terdiri dari shinobi yg tdk menggunakan kekerasan utk menciptakan kedamaian,sementara akatsuki beranggotakan para nukenin kelas S yg merupakan buronan berbahaya dari desa mereka masing2,mereka terkenal sadis dan berdarah dingin…..
  • Menurut irv23 Tobi selalu bersembunyi dan memberikan perintah kepada Nagato untuk bertindak..Tobi menggunakan Pain sebagai tameng identitas ketua Akatsuki..
di chapter 447 Saat Yahiko tewas, Nagato menggoreskan ikat kepala Ame gakure seperti tradisi Akatsuki yang menggoreskan ikat kepala mereka. Ini satu bukti lagi bahwa organisasi ini cikal bakal akatsuki
Pitaxxx mengatakan bahwa banyak forum-forum naruto yang berspekulasi bahwa pendiri akatsuki tak lain adalah yondaime. namun hal ini terbantahkan pada chapter yang baru-baru ini.

NARUTO CHAREKTER

Naruto Uzumaki

Naruto Uzumaki adalah tokoh utama cerita ini. Ia adalah seorang ninja dari desa Konoha, Salah satu desa militer terkuat di dunia ninja. Naruto dikarakteristikkan sebagai seorang ninja yang penuh kejutan, bersemangat, ceria, hiperaktif, kikuk,lugu, dan sangat ambisius dalam meraih cita-citanya untuk menjadi seorang Hokage, ninja terkuat di Konoha. Dalam tubuh Naruto, tersegel seekor monster rubah ekor sembilan yang pernah menyerang dan hampir menghancurkan desa Konohagakure segel tersebut dibuat oleh ayahnya yondaime (minato kamikaze) hokage ke 4 yang menimbulkan kematian pada ayahnya. Karena monster yang ada dalam tubuhnya itulah, ia dijauhi oleh penduduk desa di masa kecilnya hingga ia bertekat membuktikan kepada masyarakat di Konoha bahwa ia akan menjadi Hokage agar ia bisa diakui di desa itu, sekaligus menjadi incaran ninja-ninja yang menginginkan kekuatan Kyuubi, si rubah ekor sembilan.
Ia sanggat menyukai Sakura Haruno, namun cintanya bertepuk sebelah tangan karena Sakura lebih menyukai Sasuke daripada Naruto. Naruto adalah putra dari Hokage ke-4 yang bernama Minato Namikaze atau lebih dikenal dengan Yondaime Hokage.
Jurus andalan: Kage Bunshin No Jutsu
Sasuke Uchiha

Sasuke adalah teman satu tim Naruto bersama dengan Sakura. Ia adalah seorang ninja berbakat yang selalu menyendiri dan jarang bergaul. Sikapnya yang dingin serta kemampuan bertarung yang tinggi membuatnya dinilai banyak wanita terutama Sakura dan Ino.
Ia memiliki masa lalu yang kelam dan -sama seperti Naruto- hidup sendirian; tanpa teman dan keluarga. Cita-citanya adalah untuk menjadi ninja yang kuat dan membunuh Itachi Uchiha, kakak kandungnya, yang bertanggung jawab atas kematian seluruh keluarganya.
Jurus andalan: Sharingan
Sakura Haruno

Sakura adalah salah satu rekan satu tim sekaligus wanita idaman Naruto, namun ia lebih menyukai Sasuke daripada Naruto. Dia adalah seorang ninja berbakat yang selalu mendapat nilai sempurna di setiap ujian yang diikutinya. Sakura memiliki kepribadian yang unik dan seringkali ia bertindak di luar nurani untuk menjaga citranya sebagai seorang wanita yang baik dan anggun yang sering disebut dengan “nurani Sakura”.
Guru Guy

Guy adalah seorang Jonin yang sangat bersemangat dan memiliki penampilan mirip dengan Rock Lee, seorang Jonin yang handal dalam taijutsu, ‘menganggap’ Kakashi saingannya. Bertekad untuk menjadikan Rock Lee seorang ninja yang hebat. Pose nice guy dan rambut bob nya menjadi ciri khas dirinya dan Rock Lee.
Jurus andalan: Dynamikku Entori(Dynamic Entry)
Rock Lee

Lee adalah seorang ninja yang handal dalam penggunaan taijutsu. Hal ini dikarenakan ia tidak dapat menguasai ninjutsu maupun genjutsu dengan baik. Oleh karena itu, ia berjuang keras untuk menjadi ninja walaupun tidak bisa ninjutsu. Dulunya diejek oleh Neji karena tidak bisa ninjutsu, namun Lee berhasil membuktikan tidak semua ninja harus menguasai ninjutsu. Lee amat mengidolakan guru Guy yang dianggapnya ninja terkuat. Lee menirukan gaya dan penampilan dari Guy. Menyukai Sakura layaknya Naruto tetapi cintanya hanya bertepuk sebelah tangan. Menganggap Neji dan Sasuke merupakan rival.
Jurus Andalan: Konoha Senpuu
Neji Hyuuga

Neji adalah seorang keturunan clan terkenal di Konoha yaitu clan Hyuga. Clan ini terkenal akan kemampuan mata yang disebut dengan ‘byakkugan’nya. Berbeda dengan Hinata, Neji berasal dari cabang keluarga Hyuuga kalangan bawah yang harus mengabdi pada kaum kalangan atas Clan Hyuga. Semula ia membenci Hinata karena hinata suka sama agunk dan kaum kalangan atas karena dianggap penyebab kematian sang ayah tercinta. Neji juga semula percaya bahwa tiap manusia hidup hanya menuruti takdir dan tidak dapat mengubahnya. Tetapi, setelah bertarung dan dikalahkan Naruto pandangannya pun berubah terhadap takdir maupun Hinata dan Kalangan atas serta tahu alasan sang Ayah meninggal.
Jurus andalan: Byakkugan, Juuken Hou Hakke Rokujuuyonshou
Tenten

Tenten adalah seorang kunoichi yang handal dalam penggunaan senjata ninja. Mengagumi Rock Lee karena melihat tekad Lee yang kuat. Ia menyimpan banyak senjata dalam gulungannya kadang dia tidak pernah dilibatkan dalam setiap misi.
Asuma Sarutobi

Asuma adalah seorang jonin yang tangguh dan kuat. Merupakan anak dari Hokage 3, seorang perokok berat, penanggung jawab Shikamaru, Chouji dan Ino. Suka bermain shogi bersama Shikamaru. Pisau chakra anginnya amat tajam dan berbahaya, selalu menolong Shikamaru, dekat dengan Kurenai. Tetapi sayang, Asuma meninggal di tangan anggota Akatsuki bernama Hidan.
Shikamaru Nara

Shikamaru adalah seorang shinobi yang malas dan tidak tertarik dengan keterkenalan. Dibalik itu semua, Shikamaru adalah seorang shinobi yang amat cerdas dan berjiwa pemimpin. Strategi yang Ia ciptakan dalam menghadapi musuh – musuhnya amat mencengangkan baik pihak lawan maupun lawan. Selalu berusaha untuk bersikap gentleman dihadapan para wanita. Jurus andalannya disebut dengan jurus pengikat bayangan(kagemane no jutsu). Sangat menghormati sang guru, Asuma, mereka sering bermain shogi bersama – sama diwaktu luang. Ia amat terpukul saat kematian sang guru tercinta. Sahabat karib dari Chouji.
Jurus andalan: Kagemane no jutsu
Ino Yamanaka

Ino adalah seorang kunoichi yang satu tim dengan Shikamaru dan Chouji. Ino juga merupakan sahabat lama Sakura saat masih di Akademi, namun sekarang mereka menjadi rival untuk merebut hati Sasuke. Mempunyai sifat yang centil dan cerewet, menyukai Sasuke layaknya Sakura. Ia menyukai berbagai jenis bunga terutama mawar yang berwarna ungu.
Chouji Akimichi

Chouji adalah seorang shinobi yang kuat dan setia kawan. Menyukai memakan snack kentang goreng dan makan yakiniku bersama kelompok asuma, sahabat Shikamaru dari kecil. Chouji mengangap Shikamru adalah ninja yang hebat dan lebih kuat dari siapapun. ‘Gendut’ adalah kata tabu baginya.
Jurus andalan: Nikudan Sensha
Jiraiya


Jiraiya adalah salah satu Legendary Sannin(3 ninja legenda) yang terkenal di Konoha, disamping Orochimaru dan Tsunade. Jiraiya berperan melindungi Naruto dari organisasi rahasia akatsuki dan mengajari jurus dari hokage keempat setelah Naruto beranjak dewasa karena Naruto kerap diincar oleh akatsuki yang menginginkan kekuatan dari “kyubi”.
Jurus andalan: Rasengan
Orochimaru


Salah satu dari 3 ninja legenda selain Jiraiya dan Tsunade. Orochimaru dianggap paling jenius diantara 3 ninja legenda. Awalnya akan diangkat menjadi hokage ke-4 oleh hokage ke-3, Sarutobi, namun karena ia menggunakan ilmu gelap, Sarutobi mengangkat Minato Namikaze sebagai Hokage ke-4. Orochimaru menginginkan kekuatan dan kehidupan yang abadi, sehingga ia mengembangkan jurus Tensei (perpindahan roh) untuk berpindah-pindah tubuh. Ia menginginkan tubuh Itachi yang mempunyai sharingan, namun kemampuannya masih jauh dibawah Itachi, sehingga ia mengincar Sasuke yang menurutnya berpotensi
Tsunade

Ia adalah cucu dari Hokage Pertama, keponakan dari Hokage Kedua, dan kunoichi dari tiga sennin legendaris dan sekarang dikenal sebagai Hokage Kelima. Tsunade adalah seorang ninja medis dan juga “penjinak siput”. Perlu diketahui bahwa Tsunade adalah Hokage sekaligus hokage wanita pertama di seluruh dunia.

Kamen Rider Decade

Kamen Rider Decade Episode Terakhir